GRAAG EEN OFFERTE ?
26
april
In welke kleur gaat u uw gevel laten schilderen?

Al een kleurtje in gedachten of last van keuzestress?

Gaat u uw gevel laten schilderen, dan staat u voor een moeilijke keuze. Niet wat de schilderwerken zelf betreft, want daarvoor kan u uiteraard op het vakmanschap van gevelservice.be rekenen, maar wel om de juiste kleur uit te kiezen. Niet alleen in buitenverven voor het herschilderen van bakstenen gevels, ook in aangepaste verven en coatings voor crepi gevels is er tegenwoordig namelijk ontzettend veel keuze.

Welke kleur u best kiest? Die beslissing laten we aan u over, maar deze tips kunnen we u wel meegeven:

Licht, fel of donker?

Helder wit en lichtgrijs zijn nog steeds de meest populaire kleuren en dat is niet geheel verwonderlijk. Lichte kleuren geven uw gevel immers een tijdloos karakter mee en doen uw woning ook optisch groter lijken.

Al hebben lichte gevelkleuren ook enkele praktische nadelen. Zo zijn verkleuringen en groenaanslag sneller zichtbaar en kan een witte ondergrond bij felle zon ook passanten en bezoekers verblinden. Een vuilwerende en waterafstotende Sto® Lotusan coating laten aanbrengen, is daarom zeker geen overbodige luxe.

Donkere gevelkleuren dan maar?
Antraciet grijs en zelfs diepzwart zijn helemaal in. Een donkere gevel is bijgevolg trendy en modieus, maar ook daar houdt u best rekening met enkele aandachtspunten. Donkere gevels zullen meer warmte aantrekken en daardoor een verhoogd risico op kleurvervaging, scheurvorming en vochtproblemen inhouden. Tenzij u uiteraard kiest voor aangepaste warmtereflecterende buitenverven zoals de Sto® Xcolour. Dankzij een verhoogde UV-resistentie en warmtewerende eigenschappen zijn deze crepi verven wél geschikt voor donker kleurgebruik en bestand tegen extreme temperaturen.

Of liever een gewaagde en unieke kleurkeuze?
Natuurlijk kan u ook uw gevel laten schilderen in een funky kleurtje zoals fel roze, fluo geel en zo meer kiezen, maar bent u zeker dat deze opvallende kleur u ook over enkele jaren nog kan bekoren? En geldt dat ook voor potentiële toekomstige kopers?

1 kleur of meerdere kleuren?

U kan uw gevel in 1 zelfde kleur laten schilderen of verschillende kleuren combineren, maar let u wel even op onderstaande aandachtspunten?

  • Een eenvoudig architecturaal ontwerp heeft weinig kleur nodig, maar te weinig kleur kan saai overkomen. Verschillende gelijkaardige kleurtinten afwisselen, is in dit geval zeker te overwegen.
  • Te veel kleuren combineren zal dan weer druk overkomen en door 1 kleur te benadrukken aan slechts 1 zijde van het huis, kan het geheel onevenwichtig overkomen. Accentkleuren worden daarom best gelijkmatig gebruikt aan alle zijdes van de woning.
  • Om 1 vloeiend geheel te creëren, is het ook niet onverstandig om de buitenkleuren zo veel mogelijk te laten accorderen met de gebruikte interieurkleuren.
  • Met donkere kleurtinten kan u bepaalde architecturale elementen extra in de verf zetten en doen opvallen. Onaantrekkelijke delen kan u optisch doen verdwijnen door ze in dezelfde kleur als de gevel te laten schilderen.
  • Voor de Noordkant kiest u best geen te koele kleuren uit. Die komen door het gebrek aan zonlicht snel hard over. Warm beige of grijs, aardetinten en oker zijn hier meestal slimmere keuzes.

Wat met het schrijnwerk?

Het is ontzettend belangrijk om te bekijken welke delen van het huis niet mee geschilderd zullen worden. Past de gekozen kleur voor de gevel ook bij die van het dak en wat gaat u met het buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren doen?

Door onaantrekkelijke onderdelen zoals bijvoorbeeld regenpijpen en dakgoten in dezelfde kleur te verven als de gevel, kan u ze optisch in de achtergrond doen verdwijnen. Andersom geldt ook. Wil u bepaalde structuren extra doen opvallen, dan kan u deze net in een contrasterende kleur laten schilderen.

Kiest u zo’n contrastkleur uit voor ramen en deuren, dan bedenkt u best wel dat dit een opvallend kadereffect kan opleveren, waarbij het grootste deel van de aandacht net naar het schrijnwerk en niet naar uw nette gevel getrokken wordt.

Hetzelfde geldt voor de garagepoort. Geeft u die dezelfde kleur mee als de gevel, dan zal uw gehele woning groter lijken. Een accentkleur zal de aandacht afleiden.

Wat gaan de buren denken?

Aan u de keuze of u uw woningen wil laten blenden in het straatbeeld of de gevel net extra wil doen opvallen. Liever geen te opvallende verschijning? Dan stemt u uw kleurkeuze best af op die van de buren, de omgeving én de natuur rondom uw huis.

Wat brengt de toekomst?

Wil u uw gevel laten schilderen en nog tientallen jaren in uw woning blijven wonen? Dan hoeft u zich weinig zorgen te maken. Bestaat echter de kans dat u alsnog een keertje gaat verhuizen en uw woning in de nabije toekomst te koop zal worden aangeboden? In dat geval zijn subtiele gevelkleuren een slimme keuze om potentiële kopers te overtuigen en niet af te schrikken.

Vraag zeker enkele kleurstalen aan!

De beste manier om na te gaan of de kleur die u in gedachten heeft ook daadwerkelijk het gewenste effect zal geven, is kleurstalen aanvragen. Die geven immers een realistisch beeld van het mogelijke resultaat. Zeker als u crepi kleurstalen bij gevelservice.be aanvraagt, want dat zijn geen kleine, gekleurde papiertjes, maar levensechte crepi samples afgewerkt in de gewenste kleurtint.

Handig om weten: Tot 3 kleurstalen kunnen we op eenvoudig verzoek gratis aanleveren en extra samples kunnen aan bijzonder redelijke prijzen worden bezorgd.

Nog enkele praktische tips als u kleurstalen gaat vergelijken:

  • Bekijk kleurstalen altijd buiten, maar nooit in direct zonlicht. Fel licht kan de kleurperceptie namelijk sterk beïnvloeden en kleurvervorming veroorzaken.
  • Op grote oppervlaktes lijkt de kleur altijd iets lichter dan op de kleurstaal. Kies daarom bij twijfel eerder voor 1 tintje donkerder.

Graag nog wat advies of graag meteen een offerte?

Vragen bij dit artikel? Aarzel zeker niet om ze ons te stellen, want onze gevelschilders beantwoorden ze met plezier. Of wil u uw gevel laten schilderen en bent u benieuwd hoe we uw project bij gevelserivce.be aanpakken en aan welke prijs? Ook dan stuurt u ons best een berichtje. Zo kunnen we een plaatsbezoek inplannen en snel een vrijblijvende richtprijs voor uw schilderwerken bezorgen.