maart
We hebben al heel wat gevelschade gezien in onze carrière, maar de zwaar beschadigde gevel in Berlare was er misschien wel het slechtst aan toe van allemaal. Vocht, barsten, scheuren, … de crepi buitenmuren vertoonden alle denkbare gevelproblemen tegelijkertijd. Hier was duidelijk meer aan de hand…
Al op het eerste zicht was een behoorlijke lijst van gevelschade merkbaar. Meerdere vochtplekken aan de boven- én onderzijde van de buitenmuren en op meerdere plekken was de gevelpleister gescheurd. Zo’n omvangrijke gevelschade heeft meestal niet één, maar meerdere oorzaken. Die moeten eerst duidelijk in beeld gebracht worden voor een correct plan van aanpak voor duurzame gevelherstelling mogelijk is.
Om onze vermoedens te bevestigen verwijderden we eerst enkele stukken gevelpleister én de onderliggende isolatieplaten. Dat deden we op verschillende plaatsen op elke gevelzijde. De reden voor de omvangrijke schade werd onmiddellijk zichtbaar.
Resultaat van dat alles? Er was maar één conclusie mogelijk: deze gevel werd helemaal niet conform de bouwtechnische basisprincipes geplaatst. Een oppervlakkige gevelherstelling zou niet volstaan om deze zwaar beschadigde gevel terug een realistische levensduur te geven.
Aangezien de crepi schade duidelijk structurele oorzaken had zou een oppervlakkige crepi herstelling hier niet volstaan. Bij Gevelservice.be leveren we ook geen half werk af, dus zat er niets anders op. Eerst afbreken, dan pas heropbouwen …
Omdat de bestaande gevelisolatie onvoldoende dik was, moesten we eerst de bestaande gevelisolatie verwijderen. 2 cm dikte is ruim onvoldoende om thermische spanning op te vangen. Wij plaatsten om de halve meter een isolatieplaat van 8 cm dikte om toekomstige scheuren en barsten in de crepi pleister te voorkeuren.
Die isolatieplaten bevestigen we niet met lijm op enkele punten. Wij besparen niet op lijm en lijmen de volledige plaatomtrek én in het centerpunt van de plaat.
Ook de nodige zwelbanden hebben we uiteraard meteen voorzien.
Om opstijgend vocht door sponseffect te vermijden, plaatsten we de nieuwe crepi met de nodige vrije ruimte boven het maaiveld. Die werkten we af met arduinen boordstenen. Zo komt de pleister niet meer in contact met opstijgend vocht. Noodzakelijk om vochtige buitenmuren te vermijden en ook meteen een mooi accent.
Van zodra we de beschadigde gevel ten gronde hadden hersteld, konden we starten met de afwerkfase. De eigenaar opteerde daarbij meteen om de crepi kleur te veranderen van wit naar een warmere grijstint. Zo kreeg de volledige woning meteen een gloednieuwe uitstraling.
Steeds meer gevelschade en aanhoudende vochtproblemen? We komen met plezier ter plaatse voor een correcte en grondige gevelanalyse.