GRAAG EEN OFFERTE ?
26
april
De 6 meest voorkomende signalen dat uw gevel onderhoud nodig heeft

Gewoon een kleine beschadiging of is er meer aan de hand?

We kunnen het niet genoeg benadrukken. Zelfs de kleinste beschadiging aan uw crepi gevel laat u best zo snel mogelijk onderzoeken en herstellen. Kleine gevelschade kan namelijk gewoon kleine gevelschade zijn, maar evengoed een alarmsignaal dat er grotere onderliggende problemen zijn die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Of uw gevel onderhoud of herstellingen nodig heeft, is echter niet altijd even duidelijk zichtbaar. Daarom zetten we hierbij alvast de 6 meest voorkomende aandachtspunten op een rijtje.

Scheuren en barsten vallen snel op bij crepi gevels. Gelukkig maar, want barst- en scheurvorming is maar al te vaak een indicatie dat de gevelbepleistering incorrect geplaatst werd en dat kan serieuze gevolgschade opleveren. Barsten en scheuren zijn bovendien een ideale plek voor vochtophoping en als dat vocht aanvriest en uitzet, wordt dat kleine barstje snel een gigantische scheur. Dat houdt op haar beurt weer stabiliteitsrisico’s in. Kortom, barsten en scheuren zijn een teken aan de wand dat u best niet negeert en onmiddellijke actie vereist!

Een kleine stoot of zelfs nog maar een fiets tegen een crepi gevel zetten, kan bij sommige crepi gevels deukjes en putten veroorzaken als de crepi sierpleister niet correct ondersteund wordt of te weinig weerstand aankan. Doorgaans zijn kleine putjes in de crepi gevel geen reden tot paniek, maar ook deze laat u voor de zekerheid best even controleren door een expert ter zake. Ook hier kan namelijk vocht ophopen, aanvriezen en uitzetten wat barsten en scheuren kan veroorzaken. Een kleine retouche op nieuwe deklaag kan al volstaan om uw gevel terug vlak te maken én gevolgschade te vermijden.

Ook als u vochtplekken opmerkt, wordt aangeraden om het gevel onderhoud niet langer uit te stellen. Het duurt even voor een vochtplek zich duidelijk manifesteert aan de buitenkant van uw huis en het vocht kan intussen ook binnen in huis al heel wat schade hebben aangericht. Vocht zal op termijn bovendien nare geurtjes en/of ongezonde schimmelvorming creëren in huis en dat wil u ongetwijfeld vermijden.

Ook streepvorming (doorgaans net onder de venstertabletten) wordt best niet genegeerd. Vochtstrepen wijzen meestal op een slechte afwatering en dat kan eveneens resulteren in aanzienlijke vocht- en vorstschade.

In de meeste gevallen blijkt een slecht geplaatste gevelisolatie de oorzaak van vochtige gevels. De nodige herstelwerken zijn in dat geval ingrijpend, maar zullen u niet enkel gemoedsrust en een vochtvrije gevel opleveren, maar ook een gunstige impact hebben op uw energiefactuur en EPB-waarde. Vochtige gevels laten herstellen, loont daardoor alsnog snel de moeite.

Mosaanslag en groene verkleuringen tonen ook vaak vochtproblemen aan. Mos en algen groeien namelijk het best in vochtige omgevingen. Mosvorming hoeft echter niet altijd opstijgend vocht of vochtproblemen door slecht geplaatste gevelisolatie te betekenen. Het is evengoed mogelijk dat de waterafstotende eigenschappen van de crepi toplaag afnemen. De gevel grondig reinigen en een nieuwe vuil- en waterafstotende coating of sierpleister deklaag aanbrengen, kan volstaan om de komende jaren te genieten van de door u gekozen gevelkleur.

Merkt u vlekken en strepen in andere kleuren dan groen op, dan roept u best een gevelspecialist ter plaatse. Oranje en rode vlekken kunnen corrosievorming aangeven, terwijl voor gevelisolatiesystemen doorgaans enkel RVS-staal wordt gebruikt.

Andere lichte verkleuringen kunnen op hun beurt wijzen op een verminderde UV-bestendigheid van de gevelverf of gevelcoating en een negatief effect hebben op uw thermische isolatiewaarden. Of erger nog, mogelijks werd een verkeerd type buitenverf gebruikt die geleidelijk aan wegspoelt en uw gevel onbeschermd achterlaat! Ook hier kan een grondige gevelreiniging en herschildering of herpleistering de oplossing blijken.

Zeker bij woningen die aan drukke verkeerswegen liggen, is roetaanslag nooit helemaal te vermijden. De gevel laten reinigen en een nieuwe deklaag of vuilafstotende coating laten aanbrengen doet uw woning er terug als nieuw uitzien. Tijdens dit gevel onderhoud kunnen we trouwens meteen onderzoeken of ook trillingen door de drukke verkeersstroom correct opgevangen worden en geen verdere schade berokkenen.

Al zijn er ook andere redenen om gevel onderhoud te overwegen

Gevelschade hoeft niet de enige reden te zijn om voor gevel onderhoud, herstelling of renovatie te kiezen.

Vond u het flashy kleurtje op uw gevel wél trendy toen u de gevel liet plaatsen, maar verkiest u nu toch een ander kleurtje? Of zijn er nu gewoon veel meer kleuren beschikbaar die u toen niet kon kiezen? U kan perfect uw bestaande crepi gevel laten herschilderen en uw woning een totaal andere uitstraling meegeven voor de komende jaren.

Gevelpleisters en buitenverven worden voortdurend geoptimaliseerd om nog betere technische prestaties te leveren. Tegenwoordig zijn er heel wat producten die uw gevel nog beter beschermen of het gevel onderhoud aanzienlijk vergemakkelijken en die waren misschien nog niet voorhanden toen u uw crepi gevel liet plaatsen. Zo kan u nu bijvoorbeeld kiezen voor een zelfreinigende gevel waar vuil en vocht niet aan kunnen vasthechten (bv. Sto® Lotusan coating) of sneldrogende gevelcoatings (bv. Sto® Dryonic gevelverf) die zelfs in erg vochtige omgevingen vochtproblemen vermijden.

Wil u vooral zeker zijn dat uw gevel nog jaren mooi en schadevrij blijft? De oorspronkelijke pleisterlaag extra beschermen met een beschermende coating of nieuwe deklaag geeft u net die gemoedsrust.

Tijd voor actie?

Herkent u een van bovenstaande signalen? Dan neemt u best contact op met een ervaren gevelspecialist zoals Gevelservice.be om te onderzoeken of een klein gevel onderhoud of grondige gevelherstelling wenselijk zijn. Enkel zo bent u gerust dat uw gevel nog lange tijd meegaat en mooi blijft.